duminică, 25 august 2013

Vulcanul Etna

Vulcanul se inalta la 3340 metri deasupra Pamantului( inaltimea sa fiind datorata distrugerii partiale a conului vulcanic prin eruptiile sale). Numele Etna provine de la grecescul "Aitne" care inseamna "a arde".
  Situat pe insula Sicilia din Italia, in apropiere de orasele Messina si Catania, muntele este pozitionat exact in locul in care se intalneste placa tectonica europeana cu cea africana. In acesta zona de frontiera, lavacu o adancime de 30 km intr-un rezervor magmatic situat la 2 km sub varful muntelui. Inca din perioadele stravechi, oamenii se minunau de fortele capabile sa arunce in aer lava la inaltimi considerabile.
 In mitologia greaca si romana, vulcanul Etna era sediul       zeului-fierar Hefaistos(Vulcanos)care producea scantei lovind cu ciocanul. Legenda spune ca filosoful Empedocle ar fi sarit in craterul vulcanului acum 2500 de ani. In urma sa nu ar fi ramas decat incaltarile sale de fier pe care vulcanul le-ar fi "scuipat" ulterior. Superstitii, mituri, mister si, de ce nu, tot mai mult turism, toate sunt legate de enigmaticul si gigantul vulcan inficosator uneori, dar imposibil de ignorat.
                                              Etna ( fumegand)
                                              Etna ( eruptie)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu