vineri, 19 iulie 2013

Jane Eyre



Jane Eyre este o micuţă orfană în vârstă de 10 ani, crescută din obligaţie de mătuşa sa doamna Reed, la Gateshead Hall, alături de cei trei verişori. Mătuşa sa hotărăşte să o trimită la orfelinatul Lowood patronat de dl Brocklehurst. Aici petrece opt ani în condiţii grele dar îşi desăvârşeste educaţia. Devenind independentă la 18 ani, merge la Thornfield Hall unde devine guvernanta Adelei - o fetiţă franţuzoaică, pupila stăpânului casei - domnul Rochester.
Casa o captivează dar o şi intrigă căci etajul al treilea ascunde un secret. Stăpânul ei îşi petrece timpul călătorind, însă când vine la Thornfield face o impresie puternică asupra lui Jane, în ciuda temperamentului său dificil. În scurt timp Jane îşi dă seama că este îndragostită de acesta dar situaţia socială îi desparte, iar dl Rochester are o preferinţă evidentă pentru Blanche Ingram - cea mai frumoasa fată din comitat.
Relaţia dintre Jane şi Dl. Rochester se sudeaza şi mai mult când, în timpul unei vizite, unul din oaspeti este rănit la al treilea etaj şi cei doi îl ajută să supravieţuiască. Jane pleacă la matuşa sa Reed aflată pe patul de moarte şi aici îşi întalneşte alţi veri. La întoarcere este cerută de Rochester în căsătorie, dar în faţa altarului afla că acesta era încă insurat cu Bertha. Dezamagită, părăseşte Thornfield, locuieste o vreme cu verii ei, dar dragostea pentru Rochester o face să se întoarcă la el şi să rămâna acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu